Barion Pixel

A Dísznövény Webáruház cookie-kat használ, annak biztosítására, hogy a használata kifogástalan legyen, és a legjobb élményt nyújtsuk Önnek webáruházunkban.
Bővebb tájékoztatást adatkezelésünkről itt talál: Adatvédelmi nyilatkozatunk
(A beállításokat bármikor módosíthatja a képernyő bal sarkában megjelenő fogaskerékre kattintva!)

Rendben
Menü

1. Tél és dísznövények - Dísznövény blog

1. Tél és dísznövények - Dísznövény blog

A tél, a dísznövények életének évente, egy kritikus szakasza!

Téli kép fagyott fávalTalán Ön is aggodalommal gondol erre az időszakra, féltve szeretett dísznövényeit. Indokolatlan lenne ez az aggodalom, amennyiben az éghajlatnak megfelelő, többnyire őshonos dísznövények vagy ezek nemesített fajtái kerülnének kiültetésre. A szép iránti érdeklődés azonban sok, az adott éghajlaton nem honos, különleges és egyedi díszértékkel bíró növényfajt, -fajtát eredményezett és eredményez más, melegebb vagy sokkal kiegyenlítettebb éghajlatú földrajzi helyekről. Sok igényel közülük téli védelmet, sok hozzáedződik a mérsékelt övi klímához, aztán van olyan is mely télen kinn sem hagyható, sőt már a őszi hidegekre is kényes. Aztán vannak a szobanövények, melyek annyira kényesek, hogy klímánkon egyáltalán nem viselik a szabadföldi kiültetést. Ez utóbbi növényvilág nem tartozik a Dísznövény Webáruház profiljába, így ezekről több információ itt nem is fog szerepelni.


Hófödte rózsavirág képTehát témánk a tél, valamint a téllel járó, a dísznövényeket is érintő kellemetlenségek.

Az ember hajlamos kiindulni önmagából, ezért, amikor elkezd fázni, hajlamos azt feltételezni, hogy a környezetében élő élőlények ugyanígy éreznek, fáznak. Ez persze távolról sincsen így. Az emberi környezetben élő élőlények, ilyenek például, a dísznövények és az állat-kedvencek. Az utóbbiak, azért hajlamosak érzékennyé válni a környezeti hatásokra, mondjuk a kutya és a macska, mert azonos légtérben, fűtött, számukra egyáltalán nem ideális környezetben tartjuk őket. Szerencsétlen kedvencek kénytelenek alkalmazkodni, majd teljesen elpuhulni mindenféle környezeti hatással szemben, akárcsak a gazdájuk. Természetes élethelyüknek megfelelő körülményeket teremtve, ez egyáltalán nem alakul ki náluk, edzettek és ellenállók maradnak, a hideget jól tűrik, a meleg ellen mélyárnyékba húzódnak.

Bizonyos értelemben, bár közel sem ilyen mértékben, a kurrens dísznövényeknek hasonlóan komfortos környezetet igyekszik teremteni gazdájuk. Ez érthető, sőt indokolt is lehet, ugyanis ezeknek a dísznövényeknek a megszerzése sokszor körülményes, járhat macerával, különösen, ha ezt nem helyben lehet beszerezni, hanem külföldről. Az áruk is igen borsos lehet. Amennyiben már hazai körülmények között is előállítják ezeket a dísznövényeket, sokuk szaporítása körülményes, azonnal nem is tűrik a külső környezetet, így csak dédelgetés után mehetnek külső térbe. Aztán, a kiültetés után, kitüntetett figyelemben részesülnek, igényelhetik is a kitüntetett figyelmet, védett fekvést, téli takarást, nyári extrém vízellátást, páraigényesek lehetnek, tehát már a kiültetéskor megfelelő helyet kell találni számukra díszkertekben, díszparkokban.

Védett dísznövények képA tél elviselése a délszaki dísznövényeknek jelent problémát, a trópusi származásúakat kültérben nem is lehetséges teleltetni, ezeknek ajánlott az üvegház, vagy a házhoz kapcsolt télikert. A télikert praktikus megoldás, mert télidőben is biztosít díszkerti hangulatot, ugyanakkor biztonságos telelést jelent a nem télálló dísznövényeknek. A mediterrán származású dísznövények kiültethetők, a kiültetés utáni 1-2-3 év sikeres kültéri pátyolgatás után megbízhatóan télállóvá válnak, ilyenkor már komolyabb hideget is elviselnek. Ez azt jelenti, hogy ezeknek a dísznövényeknek még klímánkon is van létjogosultsága, külső környezetünk szépítésében.

A mediterrán dísznövényeknek a túlélése néhány egyszerű trükk bevetésével, mondhatni, hogy könnyedén biztosítható.

- Első és legfontosabb, a díszkertben vagy díszparkban, a helyük megtalálása. Elsősorban is, törekedni kell déli fekvést találni számukra, amely hely, északról védett, mondjuk épülettel, kőfallal, magas sövénynövény fallal, esetleg nagyon megfelelő, ha található, domborzat által védett hely.
- Ezt követi az ültetés idejének megfelelő megválasztása, mely mediterrán dísznövények esetében a tavaszt jelenti, mivel az ültetés után elegendő idő áll rendelkezésre a begyökeresedésre és az új hajtások beérésére, megfásodására, és így már, az ilyen, megfelelő időben elültetett, mediterrán dísznövény felkészülten várja az első telet.
- A harmadik, és igen fontos feladat - a kiültetés utáni első és a második téli időszakban - a kiültetett, mediterrán dísznövények téli védelmének biztosítása. Erre különböző technikák vehetők igénybe, melyek egyszerű technikák, zöméhez minden biztosított, egy gondozott díszkertben. Legegyszerűbb a dísznövény tövének takarása, ami megoldható földdel, lesúlyozott őszi lombbal, esetleg összegyűjtött szalmával, szénával is. A takarást minél magasabbra sikerül létrehozni, annál biztonságosabb. A tavaszi kitakarás után, az így védett tőről, erős, első tél után is ki tud hajtani, a megvédett néhány alsó rügy, még akkor is, ha a nem takart rész lefagyna.
Aztán jót tesz a kiültetett, mediterrán dísznövénynek - mely ilyenkor
még esetleg kisebb méretű - a teljes takarás, amit különböző helyeken kapható, téli takaróval lehet megoldani. Anyaguk lehet jutazsák, kókusz szövet, légáteresztő nem-szőtt textil anyag. Ez utóbbira található példa webáruházunkban is (Fagyérzékeny dísznövények téli védelme). A teljes takarás mellett, a dísznövény tövének itt leírt takarása, ugyanúgy használható, növelve a biztonságos teleltetés hatékonyságát!

Amennyiben az itt leírtaknak megfelelően történik elhelyezésük, megfelelően megválasztott az ültetési idejük, majd a téli felkészítésük is megfelelő, továbbá szezonban megfelelő gondozásban van részük, akkor így, biztonságos és hosszú életűek lesznek a kiültetett, mediterrán származású dísznövények. Emelve a környezet érdekességét és szépségét különlegességükkel! Gondozásuk nem különösebben különleges, inkább egyszerű, mivel a mediterrán dísznövények általában nem túl tápanyagigényesek, talajigényük sem extra, így első időkben gondozásuk a kielégítő vízellátást jelenti, esetleg koronaalakításuk válhat szükségessé. Mindezekből látható, hogy a meleg-égövi dísznövények némi odafigyeléssel részét tudják képezni zöldfelületeinknek.

Mediterrán jellegű díszkert kép


» Tehet észrevételt, megjegyzést, valamint kérdezhet a témával kapcsolatban:

 

Keresés