Barion Pixel

A Dísznövény Webáruház cookie-kat használ, annak biztosítására, hogy a használata kifogástalan legyen, és a legjobb élményt nyújtsuk Önnek webáruházunkban.
Bővebb tájékoztatást adatkezelésünkről itt talál: Adatvédelmi nyilatkozatunk
(A beállításokat bármikor módosíthatja a képernyő bal sarkában megjelenő fogaskerékre kattintva!)

Rendben
Menü

32. Öszhang a természettel, vagy ... | Dísznövény blog

Majercsik László kertépítészmérnök
2023. 05. 21. 06:34:40
32. Öszhang a természettel, vagy ... | Dísznövény blog

A bolygónk, és a rajta létrejött természet jelenleg minden létezés alapja.

Működik évmilliárdok óta. Amennyiben nem tud az emberiség ennek újra részévé válni, és hajszolja a folyamatos 'nyereséget', ezáltal a növekedést, ami a jelen világunk kapitalizmusa, akkor a bolygó, ami egy véges kiterjedésű, véges erőforrásokkal rendelkező rendszer, kimerül. A természet egyensúlyra épülő rendszer, ami a körforgás, újrahasznosulás rendszere. Ennek kellene ismét részévé válnia egy működő, emberi társadalomnak!


Felhő mögött napfény képAz iparosodott, kapitalista, profitra törekvő társadalmi rendszerek nem ilyenek, bár folyamatosan azt hallani, hogy fenntartható a növekedés. Ám, ez önellentmondás. Egy véges kapacitású bolygón, visszaforgatás, azaz körforgás nélkül, a növekedés csak hazugság, és a készletek kimerítésével végződik. Csakis a körforgás, az újrahasznosítás lehet a fennmaradás alapja, és inkább a minőséget, mint a mennyiséget jelenti bővülés terén. Nem kell újra kitalálni a módszert, mert a minden alapját jelentő TERMÉSZET, ezt csinálja már jó ideje, és működik is jó ideje. A napfényt leszámítva, lényegében külső behatás nélkül.

A növényvilág részére semmilyen más élőlény megléte nem szükséges. Ásványi anyagot és vizet nyer a közvetlen környezetéből (föld, tenger), szén-dioxidot szintén a környezetéből, mindehhez energiát a napsugárzásból, és a növény létrehozza saját magát. Tehát szervetlen anyagokat használ a teste felépítéséhez. Ezeket az életformákat nevezzük autotróf életformáknak. Számukra nem létfeltétel más élőlények, szerves anyagok jelenléte, mivel előállítják szervezetüket az élettelen környezetből. Az ember természetesen nem ilyen lény, mivel az őt körülvevő élő környezet nélkül teljességgel életképtelen. Az ilyen jellegű élőlények a heterotrófok, melyek az élő szervezeteket használják fel életműködésük fenntartásához. Tehát az ember növényvilág és állatvilág nélkül pusztulásra van ítélve!

Ez a természeti népeknek teljesen egyértelmű, mivel az életmódjuk ilyen, ugyanis náluk az összhang az őket körülvevő természettel, lényegében az életmódjuk. Az elszakított, városi emberek számára ez már nem egyértelmű, mivel mindent, ami a létezésükhöz szükséges, csomagolva kapnak, így fordulhat elő, hogy a tej, már nem kötődik a tehén jelenlétéhez, hanem csak a dobozhoz és a rajta szerepelő fotóhoz. Új jövőképÍgy fordulhat elő, hogy a tudat már elszakadt a természet alapvetésétől, azaz, hogy minden mindennel összefügg, és az ember kiszakítva a természetből nem életképes lény. Talán egyszer létre hoz az emberiség egy mesterséges természetet, ám lehet, hogy ennek létrejöttét már nem éri meg.

Folyamatosan hangsúlyozzuk itt, a Dísznövény Webáruház blogjain, és a kiküldött évszakos hírleveleinkben, hogy a városi embert szinte már csak a díszkertek és a városi díszparkok kötik a természet jelenlétéhez. Ott tudják még átélni, remélhetőleg átérezni annak közelségét. Talán fontosságát inkább érzelmi alapon érzik, mert a rendszer működése már ezeken a helyeken sincsen befolyással egy városlakó emberre, ugyanis léte már ezektől a zöldfelületektől nem függ. Inkább az élmény és az érzelmi oldala vált fontossá a zöld növényvilág közelségének.

Az emberiség jelene és jövője, úgy tűnik, hogy a városokhoz kötődik. A városok jellegének szükséges lesz megváltoznia, a városoknak természetközelivé kell válnia. Ennek legegyszerűbb módja, hogy sok felületet kapjon vissza a városokban a növényzet! Sokszor hallani, hogy a városi zöld mennyire fontos, mert oxigént termel. Ám ez elenyésző a városi növényvilág hasznosságát tekintve, ugyanis éjjel a növényzet is oxigént fogyaszt. A város pedig zabálja az oxigént szünet nélkül, tehát a városi növényvilág oxigéntermelése szinte semmit nem számít, mert eltörpül mennyiségileg. Ami viszont számít, a lombtömeg pormegkötő képessége, a lombtömeg, mely élőhely élőlények, köztük énekesmadarak számára. Aztán fontos funkciója a lombtömeg zajszűrő képessége, a környezet vízgazdálkodásának javítása, a levegő kondicionálása. Mindezeken túl a zöldfelületek városainkban leginkább esztétikai értékükkel, és érzelmi nyugtató hatásukkal vannak jelen, és jelentik a legnagyobb értéket a városlakó emberek számára!

Emberi lábnyom képAz emberiség már kinőtte a bölcsőjét, tehát eljött az ideje, fel kell építenie egy lakható otthont! Amely harmonikus és épp elég, hogy ellássa a benne élőket. Amennyiben ez nem sikerül hontalanság vár az emberiségre, és jelenléte önmagán kívül, senkinek nem fog hiányozni ezen a bolygón.

Ez az elképzelhető leglehangolóbb jövőkép, viszont jelen kilátások alapján reális, és talán ösztönzőleg hat az ébredésre és tettekre sarkal! Minden, ami körülvesz minket kicsiben indult, a jobbítás is kicsiben indul, azaz az egyéntől, ez esetben. Így a jelszó, a jövőre nézve:
ZÖLDÍTÉS!!!!

Dísznövényeink teljes választéka: https://www.disznovenywebaruhaz.hu/disznoveny-webaruhaz-termek-kategoriai/kerteszeti-termekek/disznovenyek


Repkény vadszőlő kúszik kőfalra kép

Tartalomhoz tartozó címkék: dísznövények

Keresés