Barion Pixel

A Dísznövény Webáruház cookie-kat használ, annak biztosítására, hogy a használata kifogástalan legyen, és a legjobb élményt nyújtsuk Önnek webáruházunkban.
Bővebb tájékoztatást adatkezelésünkről itt talál: Adatvédelmi nyilatkozatunk
(A beállításokat bármikor módosíthatja a képernyő bal sarkában megjelenő fogaskerékre kattintva!)

Rendben
Menü

40. Dísznövények szezonális jellemzői | Dísznövény blog

40. Dísznövények szezonális jellemzői | Dísznövény blog

Dísznövények Szezonális Jellegzetességei

Négy évszak egy fa képA dísznövények életciklusát alapvetően befolyásolják az évszakok változásai, amelyek meghatározzák növekedésüket, virágzásukat és általános állapotukat. A tavasz a megújulás időszaka, amikor a természet ébredezik, így a dísznövények is. Ebben az időszakban a legtöbb növény kezdi meg aktív növekedési szakaszát, ami a megfelelő gondozást és tápanyagokat igényel. A nyár a bőség ideje, amikor a növények teljes pompájukban virágoznak, de a kánikula extrém kihívások elé állíthatja őket. Az ősz a lassulás és előkészület ideje a téli pihenőszakaszra, míg a tél maga a pihenés és regenerálódás időszaka.

Tavaszi virágzásképTavaszi Éledés

A tavasz beköszöntével a dísznövények életciklusa új lendületet vesz. Ebben az időszakban fontos, hogy elegendő fényhez és vízhez jussanak, valamint pótolni kell tápanyagaikat is. A fagyok elmúltával kiültethetők az érzékenyebb dísznövények, a meleg égövi származásúak is (selyemakác, császárfa, levendula, örökzöld magnólia). A virágzó dísznövények jelentős része ilyenkor, tavaszon virágzik. Aki tud és szeret dísznövényeket szaporítani, elkezdheti azt. A tavaszi hónapokban ültetett évelők és egynyáriak egész nyáron át díszíteni fogják a díszkerteket. Jelentős díszértékkel bírnak, a tél levonulása után, azonnal virágzó dísznövények, melyek a színek csodáját hozzák a kora-tavaszi, tél utáni sivárságba (ilyen a téli jázmin, a kikeleti bangita és az aranycserje is).

Levendula nyári képNyári Gondoskodás

A nyár folyamán a dísznövények intenzív növekedésnek indulnak, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani az öntözésre és a tápanyagellátásra. Értékesek a nyáron virágzó dísznövények, a hosszú napok és erős napsütés elősegíti a virágzást, ám egyúttal stresszt is jelenthet a növények számára, különösen ha hőhullámok érik őket. A megfelelő árnyékolás és vízellátás elengedhetetlen ebben az időszakban, különös figyelemmel az örökzöldekre és a fenyőkre. Az év folyamán, a nyári időszak az, amikor a kertek és a parkok a leginkább igénybe vannak véve! Talán a gyepgondozás jelenti ezáltal, a legnagyobb kihívást ilyenkor. Mi a minőségi gyeptápok kínálatával tudunk ennek a feladatnak a megoldásához hozzájárulni, ugyanis ezek a gyeptápok hosszan, kíméletesen és folyamatosan látják el az igénybe vett füvet tápanyaggal.

Őszi juharlewvélképŐszi Felkészülés

Az őszi hónapokban a dísznövények lassítják növekedésüket és felkészülnek a télre. Ekkor kell elvégezni az utolsó metszéseket, valamint gondoskodni arról, hogy a hidegre érzékenyebb dísznövények megfelelő védelemben részesüljenek a hidegebb hónapokra (szintén a selyemakác és a kínai császárfa említhető). A talajt lehet gazdagítani komposzttal vagy más szerves anyagokkal, hogy táplálék legyen biztosítva a téli időszakra, valamint a tavaszi induláshoz a dísznövények részére. Sok helyen javasolják, és mi is, hogy ősz végén, a lombhullás befejeződése után, még tél előtt, egy őszi lemosó-permetezés legyen elvégezve, az mellett, hogy tavaszkor, lombfakadás előtt is feltétlen elvégzendő a lemosás. Ezek a permetezések már a díszkertek gondozásának is elengedhetetlen részét kell, hogy képezzék!

Téli díszkertképTéli Pihenés

Télen a legtöbb dísznövény pihen, ezért ebben az időszakban kevesebb gondoskodást igényelnek. A lombhullató növények ilyenkor nyugalmi állapotban vészelik át a telet. A nyugalmi állapotnak két szakasza van: az első a mély nyugalmi időszak, ez élettani okok következménye és főként a rövidülő nappalok hatására kezdődik. Ekkor a lomb lehullik. Ez körülbelül december közepéig, végéig tart. Ezután a kényszer nyugalmi állapot szakasza következik, amit a januári és a februári hideg kényszerít ki. Amikor enyhül az idő, és ez mostanában sajnos már februárban be szokott következni, akkor a növények hajlamosak indulni, a nedvkeringés beindulhat, az esetleges következő hidegek pedig a megindult nedvkeringésű növényekben már komoly károkat, azaz fagykárokat okozhatnak. Ez kivédhető, talán a dísznövények telepítési helyének gondos megválasztásával, azaz a kényes növényeket védett fekvésbe szükséges telepíteni.

Fontos még figyelni arra, hogy a lakásban tartott vagy teleltetett dísznövények ne szenvedjék meg a fűtés miatt csökkenő páratartalomtól kialakuló száraz környezetet. A túlzással öntözött vagy fűtött helyiségekben tartott növények gyakran küzdenek kártevőkkel vagy betegségekkel.

Dísznövények Igényei Az Évszakok Tükrében

Minden dísznövény egyedi igényekkel rendelkezik az évszakok változása során. A gondozó feladata, hogy ismerje növényeinek igényeit és ennek megfelelően alakítsa ki gondozási rutinját. A helyes öntözési gyakoriság, tápanyag-pótlás és fényigény figyelembe vétele kulcsfontosságú minden évszakban.

Dísznövények Forgalmazása

A dísznövények piaca szorosan kötődik az évszakokhoz; bizonyos növények iránti kereslet szezonálisan változik. A tavaszi és nyári hónapokban például nagyobb kereslet mutatkozik a kültéri dísznövényekre, míg ősztől télig inkább a terasz és beltéri növényeket keresik a vásárlók. A forgalmazóknak alkalmazkodniuk kell ezekhez az igényekhez, hogy sikeresen tudjanak értékesíteni minden szezonban.

A vásárlók részéről pedig fontos tudni, hogy a dísznövények évszaktól függően különböző formát, kinézetet, megjelenést, színhatást vesznek fel. Webáruházunkban megjelenített fotók általában az adott dísznövény legpompásabb megjelenését igyekszik bemutatni. Ennek egyszerű oka az, hogy egy-egy dísznövényt épp ezért a megjelenéséért kedvelik, és telepítik megrendelőink. Virágzó dísznövények esetén ez természetesen a virágpompa időszaka, termésdíszt produkáló dísznövények esetében pedig a termésérés időszaka. Mi természetesen ezeket a csúcs dísz-időszakokat igyekszünk bemutatni. A dísznövényeknek azonban ezen kívül, még ott az egész év, amikor szintén jelen vannak, és igényelnek figyelmet, gondoskodást, amikre az előző fejezetekben történtek utalások, tanácsok.

Utcakép sok dísznövénnyel kép


Tartalomhoz tartozó címkék: dísznövények kertgondozás

Keresés