Barion Pixel

A Dísznövény Webáruház cookie-kat használ, annak biztosítására, hogy a használata kifogástalan legyen, és a legjobb élményt nyújtsuk Önnek webáruházunkban.
Bővebb tájékoztatást adatkezelésünkről itt talál: Adatvédelmi nyilatkozatunk
(A beállításokat bármikor módosíthatja a képernyő bal sarkában megjelenő fogaskerékre kattintva!)

Rendben
Menü

39. Dísznövények megfelelő öntözése | Dísznövény blog

Majercsik László kertépítészmérnök
2024. 01. 16. 10:10:25
39. Dísznövények megfelelő öntözése | Dísznövény blog

A kertgondozás a díszkert hosszú távú szépségének alapja

Vízcseppek képEzen belül pedig, a megfelelő és az adott dísznövények számára kielégítő öntözés biztosítása éghajlatunkon, a legfontosabb kertgondozási művelet. Az összes további tevékenység csak akkor hatásos, ha az öntözés megfelelően biztosított. Így a tápanyagellátás, a metszés, a formázás, mind olyan művelet, amely csak a megfelelő vízellátás biztosítása után lehet hatékony és eredményes. Az öntözés megfelelő biztosításáról olvashat a következőkben.

A dísznövények megfelelő öntözése

Bevezetés a dísznövények világába

A dísznövények otthonaink, kertjeink és közterületeink nélkülözhetetlen elemei. Szépséggel, változatossággal és élettel telítik ezeket az emberi környezeteket. Azonban ahhoz, hogy egészségesek és szépek maradjanak, megfelelő gondozást igényelnek, amelynek egyik alapvető eleme az öntözés. Az öntözés során figyelembe kell venni a növények vízigényét, amely fajonként jelentősen eltérhet.

Szárazságtűrő díszfüvek külön öntözve kép

A vízigényesség és szárazságtűrés meghatározó a dísznövények megfelelő öntözésének biztosításához

A vízigényesség azt jelzi, hogy egy növény mennyi vizet igényel az optimális növekedéshez és fejlődéshez. Vannak olyan dísznövények, amelyek magas vízigényűek, míg mások szárazságtűrő képességükkel tűnnek ki. A szárazságtűrés azt mutatja meg, hogy egy növény milyen mértékben képes alkalmazkodni a vízhiányos körülményekhez anélkül, hogy károsodna. A megfelelő öntözési gyakorlatok ismerete elengedhetetlen a növények egészségének megőrzése érdekében. Ezek figyelembe vételével kell az esetleg telepítendő öntözőrendszer köreinek kialakítását tervezni, vagyis a vízigényes és a szárazságtűrő dísznövényekhez mindenféleképp külön kört kell biztosítani, miáltal elkülönülten lehet beállítani részükre a különböző idejű öntözést.

A helyes öntözési technikák

A dísznövények öntözése során több technika is alkalmazható. Fontos, hogy az öntözővíz közvetlenül a talajra legyen kijuttatva, elkerülve a levelek nedvesítését, amely gombás megbetegedéseket okozhat. A csepegtető öntözés egy hatékony módszer, amely célzottan biztosítja a növény gyökérzetének a vizet. Ez kiválóan alkalmazható sövények létesítése során.
Az esőztető rendszerek használatakor ügyelni kell arra, hogy elegendő idő legyen biztosítva, hogy a levegő és napfény segítségével a levelek megszáradhassanak. Az esőztetés nagy előnye még a levegő páratartalmának biztosítása, ugyanis némely növény nemcsak a talaj nedvességére kényes, hanem a levegő páratartalmának a hiányára is.

Esőztető öntözéskép

A túl- és alul-öntözés problémái

Dísznövények esetében a túl- és alul-öntözés egyaránt problémát jelenthet. A túlöntözés következtében a gyökerek levegőtlenségbe fulladhatnak és rothadásnak indulhatnak. Az alul-öntözés hosszú távon pedig kiszáradást okozhat, ami gyengíti a növényt és csökkenti ellenálló képességét a kártevőkkel szemben. Egyensúlyra van szükség az öntözés frekvenciája és mennyisége között! Ennek beállításához használhatók webáruházunkban is beszerezhető öntözésvezérlő computerek.

Az évszakok hatása az öntözésre

Az évszakok változása jelentős hatással van a dísznövények öntözési szükségletére. Tavaszi időszakban a növekedési időszak kezdete miatt fokozódik a vízigény. Nyár folyamán gyakran szükség van naponta többször is az öntözésre, különös tekintettel a hőség és aszályos időszakokra. Ősszel az öntözést csökkenteni lehet, mivel ekkor már kevesebb vízre van szükségük a növényeknek. Télen pedig sok esetben éppen elég csak annyi vizet adni, hogy elkerülhető legyen a gyökérzet kiszáradása. Ez különösen a balkonládákba ültetett dísznövények esetében igényel odafigyelést, mégpedig az örökzöldek igényelnek figyelmet, ugyanis ezek téli napsütéses időszakokban működnek (asszimilálnak), miáltal vizet párologtatnak, amit az átfagyott talajból nem tudnak pótolni, így kiszáradhatnak. Ezt nevezi a növényélettan élettani kiszáradásnak. Tehát fontos, hogy fagymentes téli napokon vízutánpótlás biztosított legyen kevés, de szükséges mértékben!

Téli kertrészlet balkonnövényekkel kép

Összefoglalás és praktikus tanácsok

Összegezve, a dísznövények megfelelő öntözése kulcsfontosságú az egészségük és szépségük megőrzése érdekében. Mindig figyelembe kell venni a növény sajátos igényeit, valamint az aktuális időjárás és évszak változásait. Használható eszköz is (pl.: talajnedvesség-mérő), annak ellenőrzésére, hogy valóban szüksége van-e a növénynek az öntözésre. Szem előtt kell tartani az egyensúlyt, az alul- és túlöntözés elkerülése érdekében, hiszen mindkettő káros lehet. Az okos öntözőrendszerek használata tovább optimalizálhatja az öntözést és segíthet fenntartani a telepített dísznövények egészségét hosszú távon.


» Tehet észrevételt, megjegyzést, valamint kérdezhet a témával kapcsolatban:

Keresés