Barion Pixel

A Dísznövény Webáruház cookie-kat használ, annak biztosítására, hogy a használata kifogástalan legyen, és a legjobb élményt nyújtsuk Önnek webáruházunkban.
Bővebb tájékoztatást adatkezelésünkről itt talál: Adatvédelmi nyilatkozatunk
(A beállításokat bármikor módosíthatja a képernyő bal sarkában megjelenő fogaskerékre kattintva!)

Rendben
Menü

19. Dísznövények ideális, vagyis megfelelő ültetési ideje - Dísznövény blog

19. Dísznövények ideális, vagyis megfelelő ültetési ideje - Dísznövény blog

Zöld homokóra képMegfelelő ültetési idő, biztonságos eredés!

A jelenleg, díszkertjeinket és díszparkjainkat uraló dísznövények, mondhatni, hogy a világ legkülönfélébb tájairól érkeztek hozzánk, így az igényeik is meglehetősen különbözőek, esetleg a magyarországi klímától kissé, vagy erősen eltérő klímát kedvelnek. Ez az ültetés ideális idejét is meghatározza! Ez az egyik legfontosabb kritérium, mely a dísznövényeink eredését nagy mértékben befolyásolja.


Idős fa kép

Dísznövények ültetésére, Közép-Európában, ezen belül Magyarországon, biztonságosan, az őshonos dísznövények ültetésére áll rendelkezésre a legtágabb időintervallum.

Ez a kora-tavaszi, mondhatni a hóolvadás utáni időtől, tél elejéig, a komolyabb fagyok megjelenéséig lehetséges. Ez az ültetési időszak jellemző még, az Észak-Amerikai, az Észak-Kínai és a Szibériai származású dísznövényekre is! Gyakorlatunkban nem egyszer előfordul február közepei, és karácsony előtt, egy-két nappal történő dísznövényültetés. A Dísznövény Webáruház választékában ilyen dísznövények például, a bőrlevelű orbáncfű (Hypericum calycinum), a cserszömörce (Cotinus coggygria), a hólyagvessző (Physocarpus opulifolius), a pettyes hóbogyó (Symphoricarpos x chenaultii), a júdásfa (Cercis siliquastrum), az összes fehér som (Cornus alba), és az Angliában nemesített, ám igen ellenálló leylandi ciprus (x Cupressocyparis leylandii) is.

Fenyőtű képKülön figyelmet igényelnek a tűlevelű díszfenyők, melyek kényesek ültetéskor a forróságra, a szárazságra, a pára hiányra, és még a földlabdájuk minőségére is, mivel gyökereik szimbiózisban működnek gombafonalakkal. A legtöbb, Magyarországon forgalmazott tűlevelű díszfenyő hegyvidéki származású, ahol sokkal kiegyenlítettebb klímához, és párásabb körülményekhez szoktak, persze a fajtanemesítések eredményeznek edzettebb, tűrőképesebb díszfenyő fajtákat, ám a származásuk nagyban behatárolja a lehetőségeket. Ültetésük ezért hűvös, párás, időszakban történjen, nedves talaj viszonyok mellett! Ez hazánkban márciustól április végéig adott, majd októbertől november végéig.

Mediterrán udvar képUgyancsak külön figyelmet igényelnek a délszaki, ezen belül is, a nálunk jellemzően áttelelő, mediterrán származású dísznövények. Szélsőséges esetekben ezeket teleltetni kell, különben kifagyhatnak, ilyen tipikusan a leander (Nerium oleander), mint dísznövény, mely -5°C hidegebb hőmérséklet már komolyan károsítja, aztán az igen kedvelt bougenvilia, mely brazil származású, mely már a fagyokat sem bírja. Ezeket a  dísznövényeket jórészt balkonon, edényben tartjuk díszként nyáridőben, majd teleltetjük világos, hűvös 5-10°C hőmérséklet tartományú helyiségben, vagy jobb esetben télikertben, ahol télen is gyönyörködtetnek. Ezek a dísznövények a mi klímánkon szabad-földben nem teleltethetők, így kiültetésük sem javasolt díszkertjeinkben sem, és díszparkjainkban sem. Védelmükhöz tudjuk javasolni az átteleltető megoldásokat, melyek az itt említett dísznövények közül inkább a leander esetében jelenthet biztonságot. Nálunk, a Dísznövény Webáruházban is beszerezhetők ilyen eszközök: átteleltető megoldások.

Ehhez a származási csoporthoz tartoznak a babérmeggyek (Prunus laurocerasus) is, ám népszerűségük és remek használhatóságuk miatt igen komoly nemesítésen estek át, nagyon sok fajtát állítottak elő, melyek már remekül bírják a zordabb klímát is, és nagyon jól, megbízhatóan telelnek kiültetve díszkertjeinkben, díszparkjainkban, ám a javasolt ültetési idejük március közepétől november közepéig biztonságos, mivel az ültetés utáni 1-2 évben, még a nagyobb hidegekre kényesek.

A dísznövények ültetése esetén még kritikus időszakot jelent a nyár, ezen belül is a kánikulai nyár, mely szintén megviseli a frissen ültetett, szabadföldi dísznövényeket. Az egyre elterjedtebb, és egyre fejlettebb öntözőrendszerek telepítésével, ez az ültetési időszak is egyre biztonságosabbá válik, természetesen feltétel, a jól kivitelezett, és jól beállított öntözőrendszer üzemeltetése.

Vályú kép


Dísznövény Webáruházunkban rendelt dísznövényeket, kiszállítjuk és el is ültetjük (ez ingyenes lehetőségként meg is jelenik a rendelés során a szállítási módoknál, amennyiben a rendelés értéke eléri az ingyenes ültetés lehetőségének értékhatárát. Ez szállítási körzetenként változó).

Kollégáink az ültetőgödröt megássák, cégünk biztosítja a szükséges mennyiségű tápdús virágföldet, ám a talaj-előkészítést elvégzése megrendelőink dolga. Ennek mikéntjéről itt olvashat:

Talajelőkészítés» Tehet észrevételt, megjegyzést, valamint kérdezhet a témával kapcsolatban:

 

Keresés